Kuvia Kymijoelta

Myllykosken tehdasnäkymät  on kuvattu neulanreikäkameralla vuonna 2013  Kymijoelta noin 500 m:n etäisyydeltä tehdasrakennuksista. Valotusaika oli kaksi kuukautta, syyskuun alulta marraskuun alkuun. Kameran rakenne ja  kuvan käsittely (skannaus ja tulostus ) ovat Tarja Tryggin toteuttamia. Purkkiassistenttina toimi Erkki Salakka.Kun kamera on paikallaan ja valotusaika pitkä, piirtyy kuvaan maiseman lisäksi auringon jättämä jälki. Syksyn kuluessa auringon jälki on yhä alempana. Pilvisinä päivinä jälkeä ei synny lainkaan. Kuvien värisävy määräytyy valokuvapaperin laadun mukaan.


 

NEULANREIKÄKAMERA

Neulanreikäkamera on valotiivis purkki tai rasia, jonka kylkeen on tehty pieni reikä ja jonka sisälle on asetettu valoherkkä paperi. Linssiä ei tarvita lainkaan. Kameran voi tehdä vaikkapa tyhjästä kinofilmipurkista. Kylkeen tehtävän reiän on hyvä olla melko pieni. Tällöin kuvista tulee terävämpiä, joskin valotusaika on vastaavasti pitempi. Filmiä ei tarvita, vaan kuva piirtyy valokuvapaperille  ( Huom!  ei nykyisin käytettävälle, vaan entiselle valoherkälle paperille, jota voi ostaa valokuvaliikkeistä ).

Valokuvapaperi laitetaan purkkiin sähkövalossa  ( ei päivänvaloa, muuten paperi tummuu ). Reikä on syytä peittää vaikkapa mustalla teipillä, joka poistetaan kun kuvaus alkaa ja peitetään taas kuvauksen loputtua (ettei valoa pääsisi enää sisälle purkkiin ). Valotusaika riippuu reiän koosta.  Se voi olla muutamasta tunnista jopa useaan kuukauteen. Purkin tulee olla liikkumatta. Sen voi sitoa narulla tai nippusiteillä.

Sähkövalossa voi valokuvapaperin ottaa esiin ja skannata sen tietokoneelle. Kuva on negatiivikuva, mutta ohjelmalla sen voi kääntää oikeaksi kuvaksi.  Kuvaa voi katsella tietokoneen näytöltä tai sen voi printata paperille. Filmiä ei käytetä siksi, että se olisi paljon valoherkempää ja käsittely olisi paljon työläämpää.

Lisää tietoa netissä haulla:  neulanreikäkamera , ja myös haulla:   tarja trygg

Teksti: Erkki Salakka

 

Pyhäinhohde-kuvia

 

Pyhäinhohde on valoilmiö, joka syntyy valon heijastuessa vesipisaroista. Siitä voi ottaa valokuvan. Parhaita olosuhteita ilmiölle on varhainen aamuaurinko ja kasteinen nurmikko. Katsojan varjon ympärillä kastepisaroissa tapahtuu valon kokonaisheijastus, jolloin kirkas valo ympäröi varjon. Ilmiö näkyy vain kunkin katsojan oman varjon suunnassa.


Erkki Salakka vaimonsa kanssa kuvaamassa pyhäinhohdetta. Kuten kuvasta voi havaita hohde on vain kuvaajan eli Erkin varjon ympärillä.


Kun kamera oli Erkin vaimolla, hohde on hänen varjonsa ympärillä.

 


Etsi